Sarajevska Općina Stari Grad predstavila je pobjednički rad koji je izabran na konkursu za izradu idejnog rješenja uređenja ulice Štrosmajerova.

Najboljim radom proglašeno je rješenje grupe autora koju čine: Sabin Babić, Mirza Hrustemović, Tihomir Krajtmajer i Emir Kalamujić.

Kako je uime autora pojasnio Hrustemović njihova ideja je da ulica ostane zatvorena za automobile. Prema njihovom planu ulica, s desne i lijeva strane bila bi pokrivena. Planirana su i dva drvoreda, a ispod stabala s kontroliranom krošnjom bile bi postavljene klupe za odmor.

 štrosaaa

Također, u toj ulici planirana je i izgradnja prostora koji bi bio ispod nivoa ulice. U taj prostor silazilo bi se liftom.

Hrustemović je naveo da bi prostor bio iskorišten za gradske kafane, galerije, biblioteke ili druge sadržaje.

Osim toga, plan je i da se u tu ulicu vrate i kočije.

štrosmajerova

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić je kazao da je danas predstavljeno ”sirovo” stanje kako bi ulica trebalo da izgleda.

– Forma izvedbenog projekta koji će biti izrađen donijet će formu kako će to u konačnici biti napravljeno. Drveće ne mora biti, može biti neko patuljasto rastinje, o tim detaljima ćemo se dogovarati – naveo je Hadžibajrić.

Istakao je da će projekt vjerovatno biti podijeljen u faze, a prva je natkrivanje planiranog dijela ulice i postavljanje rasvjete.

– Čim bude završen izvedbeni projekt pristupit ćemo raspisivanju tendera i odabiru izvođača radova – dodao je Hadžibajrić.

Autori su za osvojeno prvo mjesto dobili 5.000 KM, od čega su pola sredstava proslijedili Zavodu ”Mjedenica”.