Ljudi ne obraćaju mnogo pažnje na ptičija gnijezda i ne shvataju da su neka od njih uistinu prava umjetnička djela. Fotografkinja Sharon Beals u knjizi “Gnijezda” objavila je čitav katalog svojih radova. Beals ptice naziva najvećim prirodnim arhitektima te je poželjela da sa svijetom podijeli svoju fascinaciju njihovim strukturama svih veličina i oblika.

“Postoje ptice koje grade gnijezda od blata, kopaju tunele, pletu korpe u granama, šiju lišće ili ga lijepe pljuvačkom. Neke jednostavno skupljaju otpatke sa tla ili pune šupljine krznom i kostima, dok druge kamufliraju svoja gnijezda lišajevima, paukovom mrežom ili mahovinom”, piše Beals.

Gnijezda prikazana u njenoj knjizi su dio stalne kolekcije Kalifornijske akademije nauka, Muzeja zoologije kičmenjaka u Berkleyu i Zapadne fondacije zoologije kičmenjaka. Veliki broj gnijezda prikupljen je prije 1950. godine, a neka su starija od jednog stoljeća. Sakupljanje gnijezda proglašeno je nezakonitim 1918. godine. Ovdje nećemo prikazivati slike prirodnih gnijezda već ćemo prikazati kako upravo arhitekti crpe ideje iz prirode i pretvaraju ih u…stadion!